Varför heter det Skärtorsdag?

Kort svar: “Skära” betyder “rena” och syftar på att Jesus under skärtorsdagen tvättade (renade) sina lärjungars fötter.

Att det torsdagen i stilla veckan heter skärtorsdag har vare sig med färgen rosa eller med knivar att göra. En äldre betydelse av verbet “skära” är rena och det syftar på att Jesus (enligt evangelierna) tvättade lärjungarnas fötter just på denna dag.
Fottvätten var ett vanligt inslag under den tid Jesus levde. Skorna man bar var öppna och därför blev fötterna lätt smutsiga. Att tvätta fötterna på gäster var en handling av gästfrihet, men något som gjordes av de lägre tjänarna. Jesus tvätt av lärjungarnas fötter satte alltså Jesus i en position under dem.





Det var också på skärtordagen som nattvarden instiftades och tidigare var skärtorsdagens nattvard årets viktigaste nattvard.

Under skärtorsdagsnatten förrådes Jesus av Judas och det blir tydligt hur folktron samspelar med kristendomen eftersom man förr trodde att alla mörka krafter släpptes lösa vid den tidpunkt när Jesus förrådes.

Natten mellan dymmelonsdagen och skärtorsdagen inleds nämligen häxsabbaten. Det är då som häxorna flyger till Blåkulla för att delta i djävulens mässa (som hålls på skärtorsdagen). Häxorna kommer tillbaka på påskdagen. Den exakta tipunkten för häxornas blåkullefärd varierar mellan olika böcker. Vanligast är att man nämner skärtorsdagen, men även uppgifter om att färden inleddes på natten mellan dymmelonsdagen och skärtorsdagen förekommer.

Skärtorsdagen var allmän helgdag fram till kalenderreformen 1772, men är sedan dess en vanlig arbetsdag. Sedan dess har också dess betydelse minskat.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Irriterad på all reklam!!!

Äntligen ett lexikon så man förstår vad datanissarna pratar om