Nobeldagen, 10 december, den dag då nobelprisen utdelas. Alfred Nobel avled denna dag 1896 i San Remo, Italien. Nobeldagen är allmän flaggdag i Sverige.

Nobelpriset, är en utmärkelse ansedd som världens mest prestigefyllda vetenskapliga och kulturella pris,[1] och som grundar sig på den svenske kemisten och industrialisten Alfred Nobels testamente från 1895. Prisutdelningen och nobelfesten sker den 10 december i Stockholm och Oslo varje år sedan 1901. Uppehåll har dock gjorts i samband med första världskriget och andra världskriget.


När Alfred Nobels bror Ludvig Nobel dog 1888 råkade en tidning blanda ihop bröderna. Alfred Nobel fick då läsa i dödsannonsen att han var "dödens köpman" eftersom dynamiten kunde användas i krig. Det bidrog till Nobelpriset.[2]
Nobel stadfäste att en stiftelse skulle bildas av hans förmögenhet och att räntan från denna stiftelse skulle delas ut varje år som pris åt de personer som under det gångna året gjort mest nytta för mänskligheten. Nobel angav att prissumman skulle delas i fem delar, för insatser inom fysik, kemi, fysiologi eller medicin, litteratur respektive fredsarbete, och detta är de fem nobelprisen.
Nobelstiftelsens kapital uppgick 2007 till 3,7 miljarder kronor och varje pris uppgår till cirka 10 miljoner kronor.

Källa: Wikipedia och Google


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Irriterad på all reklam!!!

Äntligen ett lexikon så man förstår vad datanissarna pratar om