Första testen: Saab 9-5

Ny bil, men väldigt mycket Saab.

Saab-älskarna kommer att känna sig hemma i den nya stora 9-5, säger DN:s Jacques Wallner som provkör Saabs framtidshopp i Västergötland.

Han ger några exempel: Startknappen sitter i mittkonsollen, nattpanelen finns kvar och självklart har turbons laddtrycksmätare gröna visare.

Inredningen i övrigt är prydlig och förarorienterad. Det finns bland annat head up-display, som tillval.

Annons:
– Men all teknik som sitter i den nya Saaben finns i andra bilar också. Det finns ingen banbrytande teknik i bilen. Den har fina system men inget helt nytt, som inte finns hos andra, säger Jacques Wallner.

Han kör den absolut finaste 9-5 man kan tänka sig. Den har en 2,8 liters bensinmotor med turbo på 300 hästkrafter och ett vridmoment på 400 Newtonmeter. Kraft finns alltså, och styrningen är följsam och chassit fint balanserat.

Och så ska det förstås vara.

– Det är ju en bil som kostar mer än en halv miljon kronor, det är ingen vanlig Svenssonbil. Men kan Saab locka dem som funderar på att köpa en bil i den här prisklassen, som exempelvis Audi A6, BMW 5 eller Mercedes E-klass, med en bil som delar grund med Opel Insignia?

Man sitter bra i den över fem meter långa Saaben. Men i toppmodellen med fyrhjulsdrift finns en kardantunnel i baksätet. I praktiken blir det bara plats för två där bak. Bagageutrymmet är rymligt och välplanerat.

Förutom stora turbomotorn finns en tvåliters bensinmotor med turbo och en tvåliters diesel på 160 hk. Senare kommer bland annat en biopowerversion för etanoldrift och en starkare dieselmotor. Dessutom kommer en 1,6 litersmotor som instegsmodell. Då hamnar priset på drygt 310.000 kronor, vilket gör bilen intressant för tjänstebilsförarna.

DN.se
Länk till detta inlägg om Saab: www.dn.se/motor/forsta-testen-saab-95-1.1114595

---------------------------------------------------------------------------------------------

Nya Saab 9-5 kommer att premiärvisas med början den 19 juni hos återförsäljarna runt om i Sverige.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Irriterad på all reklam!!!

Äntligen ett lexikon så man förstår vad datanissarna pratar om