Alla helgons dag

Alla helgons dag betyder för många en stor sorg, för det är under den här dagen som man skall tänka tillbaka på sina vänner och släktingar som har gått bort under sista tiden. I Sverige så firar vi högtiden som den genom det kristna sättet också är tänkt exakt. Det är tänkt att det skall vara en dag som fylls av lugn och ro. Man skall helst tillbringa den här dagen med sin närmaste familj och gemensamt ed dem eller andra sörja och tänka på dem som har gått bort. Det har blivit väldigt vanligt att man tänder gravljus på sina anhörigas gravar under den här natten och om man går till sin kyrka som ligger i närheten eller till vilken som helst så kan man se att kyrkogården ofta är helt upplyst av alla ljus. Man kan väldigt lätt tro att hela kyrkogården står i brand för att skrämma undan alla onda väsen och kanske är det så också.

Tidpunkten
Dagen är en rörlig högtid och firas mellan den trettioförsta oktober till den sjätte november. Förut så var den på en bestämd dag, det var på den första november då.

I många andra länder så är den fortfarande på en bestämd helgdag alltså alltid på den första november men efter en helgdagsreform i Sverige som skedde 1772 så ändrades datumet till att vara rörligt. Men efter att det hade blivit svårt för allmänheten att skilja på dagarna så ändrades datum till att åter ligga på den förstanovember efter en motion i riksdagen 1953. samtidigt som detta skedde ändrade man också namnet på dagen från att bara heta den första november men till att nu också kunna gå under namnet allhelgonadagen.

Historia
Inom den kristna delen av kyrkan men också av resten av kyrkans alla grenar så har det länge varit populärt att fira helgon och martyrer på dagar utspridda under året. Men det har också funnits ett stort behov inom kyrkan att kunna ha möjlighet till att fira de lite mindre kända helgonen och martyrerna under året på en och samma dag. Man bestämde då att man skulle ha en dag då man firade alla övriga helgon som fanns. Och det är på det sättet som allhelgonadagen har uppstått. Inom de ortodoxa kyrkorna sker firandet första söndagen efter pingst. Men inom den kristna kyrkan har på sista tiden firandet blivit bundet till den fösta november.

Kommentarer

  1. Tack Neola för det fina du skrivit om Allhelgonahelgen och att du satte musik till det hela..Kram och ha en lungn&skön helg tillsammans med familjen//Bissen

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Irriterad på all reklam!!!

Äntligen ett lexikon så man förstår vad datanissarna pratar om