.


Härliga ljuvliga sovmorgon ;)

Idag gick jag och de andra här i lägenheten upp strax efter 10 hihi, underbart gott att bara ligga kvar i sängen och lyssna på radion och strääääääääääääääääääcka på sig.

Varför Långfredag?

Långfredagen är en dag som många verkligen tycker är den längsta på året. Tyvärr så måste man säga att de har fel för alla dygn och dagar är ju lika långa.

Om de däremot tycker att de uppfattar långfredagen som den längsta på året så håller jag med dem.

Det är väldigt lätt att uppfatta långfredagen som den längsta på året för att vi i Sverige har ju sedan 1600-talet firat långfredagen. Det beslutades också då att det skulle vara en helgdag och på sådana får ju inga jobba enligt gamla regler. Även om man gillar långfredagen så kan man inte undkomma den på grund av att man firar alltid långfredagen vid varje påsk och på dagen innan påskaftonen.
I Sverige har vi som sagt firat långfredagen i många år och sedan 1600-talet har den också varit en helgdag. I Sverige har man firat långfredagen i det kristna syftet om att man skall sörja Jesu korsfästning och död på Golgata. I de svenska kyrkorna så sörjer man Jesu korsfästning genom en korsvägsandakt som är för det lidande som han fick stå ut med. Oftast så lägger man den här gudstjänsten till klockan tre på eftermiddagen. Det gör man för att det är den nionde timman, samma timma som Jesu avled på. Senare mot kvällen så firar man också ibland en granandakt men som tyvärr inte är lika vanlig som korsvägsandakten.

Gamla traditioner

Man kan också märka av att det är långfredagen i Sverige på en rad massa andra sätt. Som exempel så är många butiker stängda och det beror på de gamla traditionerna i landet om att dagen skall vara en tråkig dag som endast är till för att sörja Jesus. Fram till året 1969 så fanns det ett förbud mot att lägga nöjestillställningar på den här dagen. Nu på senare tid finns ju inte förbudet kvar men genom att de gamla traditionerna sitter så djupt i det svenska folket så förekommer det inte mycket evenemang på den här dagen ändå.

Sveriges Radio hade också ett förbud mot att de inte fick spela pop eller rock på kanalerna, men det har nu på sista tiden svagt suddats bort. Den ändå musiken de spelade då för i tiden på långfredagen var såklart endast psalmer.

(källa: http://hogtider.info/pask/langfredagen)
Men som kristen så vet vi ju att Jesus dog och sedan på tredje dagen uppstod igen...

Ikväll kommer det gäster till oss för att fira påsk, jag ska bjuda på en smakupplevelse som jag kommer skriva mer om i ett senare inlägg. Det är nu bäst att fortsätta med förberedelserna inför kvällen...må så gott min kära läsare, lova att vara rädd om dig...det finns bara en som du!

Kommentarer

  1. Glad påsk själv!
    Ja visst är det "Knalle" och Ronny ;) Knalle har dock slutat spela o är nu med o "humpar" åt MB`s och kör deras buss.
    Jag hängde inte med riktigt, hade du varit på pumpen o dansat alltså eller sjungit med dom?
    kramar

    SvaraRadera
  2. Nej jag har gjort Sclagers hemsida en gång i tiden, sedan dess har jag lite kontakt med dem och en annan fd. sångare i Schlagers som heter Leif Skoglund. Hälsa Knallen från Neola när du träffar honom ;) trevlig grabb hihi...kram

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Irriterad på all reklam!!!

Äntligen ett lexikon så man förstår vad datanissarna pratar om