Mumsigt värre ;)
Kokosmums / Gräddbullar
Goda kokosmums, även kallade
gräddbullar som är enkla att göra.
En assistent med visp rekommenderas.
Jag använder Ankarsrum assistent med dubbelvisp.
Kokosmums eller gräddbullar som de också kallas är klassiska mumsbitar som man enkelt gör själv.
Tid: 3 timmar, varav 30 minuters jobb
ca 30 st
Vegetariskt -Byt ut gelatinpulver mot samma mängd agar agar pulver.
Du behöver:
- 1 st äggvita
- 4,5 dl strösocker
- 0,75 dl florsocker
- 1,5 dl kallt vatten
- 1,5 dl kokhett vatten
- 1,5 msk gelatinpulver
Strössel:
- 4 dl kokosflingor
- 1 msk kakao
Gör så här:
1. Dela ägget, endast äggvitan behövs i detta recept.
2. Häll strösocker, florsocker, äggvita och det kalla vattnet
i en bunke.
i en bunke.
3. Blanda lite lätt.
4. Det vattnet som ska vara varmt går bra att värma i mikron
eller i en kastrull. Det ska värmas så det är kokhett.
eller i en kastrull. Det ska värmas så det är kokhett.
5. Rör ut gelatinpulvret i det varma vattnet. Rör tills alla klumpar
försvunnit. (Om man inte värmt vattnet tillräckligt och gelatinet
inte löser sig så kan du köra det i mikron en stund så det blir
varmt och fortsätta röra tills gelatinet löser sig.)
försvunnit. (Om man inte värmt vattnet tillräckligt och gelatinet
inte löser sig så kan du köra det i mikron en stund så det blir
varmt och fortsätta röra tills gelatinet löser sig.)
6. Tillsätt gelatinblandningen till sockerblandningen.
7. Vispa allt med elvisp ca 25 minuter. Idealiskt är en assistent
med visp eller en elvisp med roterande bunke som då sköter sig själv.
med visp eller en elvisp med roterande bunke som då sköter sig själv.
8. Häll kokos och kakao i en bunke och blanda.
9. Strö ut en del av det som ett täcke i en rektangulär form ca 20x30 cm.
10. När smeten är färdigvispad ska den vara ganska fluffig och fast.
11. Häll/klicka och 12. bred ut smeten i formen och strö över så mycket
strössel som fastnar. Spara övrigt strössel.
strössel som fastnar. Spara övrigt strössel.
13. Låt smeten stå kallt tills den stelnat, ca 2 timmar.
14. Skär smeten i rutor, ca 4x5 cm.
15. Doppa snittytorna i resten av strösslet så att bitarna är helt
täckta med strössel.
täckta med strössel.
Förvara dem svalt.
Tips:
Det går jättebra att frysa kokosmums, de blir inte frusna,
bara kalla. Tänk bara på att ha papper emellan om du vill
kunna ta upp en i taget.
bara kalla. Tänk bara på att ha papper emellan om du vill
kunna ta upp en i taget.
Hållbarhet och förvaring:
Förvara i kylskåp. De går också bra att frysa och behöver ej tinas.
Ett recept från recepten.se
URL till detta recept: http://www.recepten.se/recept/kokosmums.html
ÅH!! Dom brukar jag göra!
SvaraRaderaDom är så makalöst goda I mitt recept heter dom "johannas kockosbollar" fast man gör dem på plåt ;)
mums!
kram